Nie je voda ako voda

02.06.2024

Všetci vieme, že voda je pre náš život nevyhnutnou zložkou. Telo dospelého človeka je tvorené 55-65% vodou. Avšak, nad kvalitou vody sa zrejme mnohí z nás nezamýšľajú.
Možno by si niekto povedal, že voda je voda a že nezáleží na jej zdroji, respektíve forme. Poskytne nám voda z vodovodu to isté, ako voda napríklad z ovocia?
Vysvetliť to možno tým, že keďže je vodovodná voda obsiahnutá rôznymi chemickými prvkami, tak z časti nás táto voda dokáže potrápiť. A to však nemusí byť badateľné navonok.
Okrem vodovodnej vody prijímame rôzne nápoje v rôznych baleniach. Samozrejme ja osobne odporúčam piť vody minerálne, obohatené o široké spektrum minerálov a stopových prvkov.
Tí, ktorí disponujú vlastnou studňou, majú o problém menej. Voda priamo z prameňa je takisto blahodárna, avšak máme tu aj vodu obsiahnutú v plodinách, napríklad z ovocia a zeleniny - obsahujú živú vodu.

Táto voda totižto hydratuje telo niekoľkokrát násobne viac, ako bežná voda z vodovodu a je to preto, že voda v ovocí a zelenine je oveľa viac štruktúrovaná.
Čo je štruktúrovaná voda? Molekuly vody sú navzájom spojené vodíkovými väzbami. V bežnej vode táto väzba zoskupuje molekuly vo veľkom množstve vody do samostatných skupín. Tieto skupiny majú určitú veľkosť a tvar a tieto vlastnosti môžu ovplyvniť živé organizmy.
Molekula vody, ktorá sa skladá z dvoch atómov vodíka a jedného atómu kyslíka, väčšina z nás nazýva voda. V skutočnosti je všetko trochu komplikovanejšie. Tieto molekuly sú veľmi silne zoskupené, majú tendenciu sa spájať do skupín. V každej tak vznikajú skupiny od päť do šesťsto nepárnych molekúl. Tieto skupiny nie sú statické, molekuly vody sa môžu ľahko pohybovať z jednej do druhej – a to sa stáva často. Vodíkové väzby sa tvoria a prerušujú niekoľkokrát za nanosekundu, čím sa do vody prenáša obrovský energetický potenciál. Je to veľkosť a tvar týchto molekulárnych skupín v ich neustálej interakcii, ktorá dáva vode "štruktúru".
Takáto voda dokáže rýchlejšie a lepšie hydratovať organizmus.

Ako si vyrobiť štruktúrovanú vodu v domácich podmienkach? Jednoducho.

Vodu z vodovodu prevaríme. Necháme ustáť a a potom ju dáme do mrazničky. Akonáhle sa na stenách nádoby vytvorí prvý ľad, je to zamrznutá ťažká voda. Nádobu vyberieme a jej obsah prelejeme do inej nádoby, ktorú opäť dáme do mrazničky. Ľad z prvej nádoby vyhodíme. Počkáme, kým voda v druhej nádobe zamrzne a bude mať asi polovicu až tretinu svojho pôvodného objemu. Akonáhle sa to stane, nádobu vyberieme a nezamrznutú vodu vylejeme: to je ľahká voda s prímesmi. Ľad, ktorý zostane je protiová voda zložená z izomérov, ktoré sú pre priebeh biologických procesov v organizme najpriaznivejšie.

Na výrobu takejto vody možno použiť aj tzv. ionizátory vody, vďaka ktorým vieme vyrobiť živú vodu doma. Nevýhodou je cena takého prístroja, ktorá sa pohybuje zhruba od 300 do 2000 EUR v závislosti od technológie, značky a funkcií.


Faktom tiež je, že obyčajná voda z vodovodu má ph na hodnotách okolo 5,5 - 6,5 a teda je mierne kyslá, čo môže v organizme spôsobovať oxidačný stres a zápalové procesy.

Je teda zrejmé, že kvalitu vody vie ovplyvniť množstvo faktorov. V súčasnosti už máme na trhu aj napríklad molekulárny vodík, ktorý má veľký potenciál v oblasti alternatívnej medicíny. Je súčasťou v mnohých liečebných kúpeľoch v Českej Republike a jeho expanzia iste zasiahne aj Slovenský trh. 

© 2024 Adam Demčák | Všetky práva vyhradené
Vytvorené službou Webnode Cookies
Vytvorte si webové stránky zdarma!