Oddelenie BIO - rozumná alternatíva alebo vymakaný marketing?

30.03.2024

V mnohých supermarketoch ste si už určite všimli oddelenie s bio výživou a doplnkami, respektíve ste už navštívili niektorú pobočku Farmfoods. Reč v tomto článku bude o kvalite potravín v BIO prevádzkach.

To, čo mnohých ľudí láka zakúpiť si bio potraviny, je kvalita produktov. Všetci poznáme ten rozdiel napríklad v chuti. Rozhodne by sme radšej mali v kuchyni na stole ovocnú misu plnú čerstvých jabĺk odtrhnutých zo stromu, ako GMO jablká dovezené odniekiaľ z Ázie alebo Španielska. Za to, že máme v obchodoch nekvalitné produkty, ktoré sú skutočne chudobné na podiel nutrientov, vďačíme svetovým firmám akými sú napríklad Monsanto alebo Bayer. Tieto spoločnosti riadia potravinársky priemysel a sú priamo zodpovedné za výskyt mnohých ochorení, ktoré vyvolal známy herbicíd - roundup. Tento herbicíd obsahuje nebezpečnú látku zvanú glyfosát. Je to však široká téma. Podrobnosti o týchto nekalých praktikách sa môžete dočítať na internete.

Poďme sa ale povenovať tomu, prečo by sme mali byť opatrný pri výbere bio produktov. Bio ešte nemusí znamenať to, že plodina bola vypestovaná bez použitia herbicídov a pesticídov a bez geneticky modifikovaných prípravkov. Mnohých z nás odradí pri prvom strete s bio produktom jeho cena. Áno, bio produkty sú niekoľkonásobne drahšie.

Ak sa na bio produkt pozrieme podrobnejšie a prečítame si zloženie produktu, tak naša dôvera v bio sortiment môže rapídne poklesnúť. Môžeme tam nájsť prídavné konzervačné látky, zahusťovadlá, aké sú použité aj pri obyčajných produktoch v supermarkete. No najmä pokiaľ máme na mysli sladkosti, tu je namiesto rafinovaného cukru použitý alkoholový cukor - napríklad sorbitol alebo maltitol. Vo všeobecnosti majú alkoholové cukry oveľa nižšiu kalorickú hodnotu a nízky glykemický index, čo je, samozrejme, veľmi prijateľné pri fitnes sladkostiach. Avšak, väčšina z týchto cukrov má vedľajšie účinky. Najmä laxatívne účinky a taktiež môžu poškodiť funkcie tráviacej sústavy. Taktiež predstavujú riziko pre kardiovaskulárny systém.

Pre milovníkov sladkého teda nemám dobrú správu. Neexistujú zdravé sladkosti. Výnimkou sú však prírodné sladidlá ako stévia alebo med, ktoré nemajú žiadne vedľajšie účinky a taktiež odporúčam užívať čakankový sirup, javorový sirup a xylitol ako zdravé náhrady sacharózy. Čo sa týka medu, tu je potrebné spomenúť jeho vysokú kalorickú hodnotu. Med je kalorickejší ako cukor a preto by sme ho mali užívať s mierou. Taktiež neodporúčam med pre tých, ktorí majú intoleranciu na včelie produkty.

Odporúčam všetkým, aby si starostlivo preštudovali zloženie produktov, ktoré kupujú a uistili sa, že obsahujú čo najmenej prídavných látok, éčok, zahusťovadiel, farbív a podobne. Bio produkty sa dnes stali veľkým biznisom s cieľom hlavne zarobiť a upevniť si svoje postavenie na svetovom trhu.


© 2024 Adam Demčák | Všetky práva vyhradené
Vytvorené službou Webnode Cookies
Vytvorte si webové stránky zdarma!